SANJA BISTRICIC       ABOUT       WORKS 

                

Saturated grids

2019.
je fotografska instalacija koja se bavi intervencijom u mediju fotografije, destrukcijom, transformacijom, kemijskim procesima poput kristalizacije u svrhu istraživanja novih mogućnosti i nove perspektive koje nam fotografija dozvoljava dati.
U ovom radu Odlučujem se za 4 vrste kristalizacije: NaCl (natrijev klorid ili obična kuhinjska sol), C12H22O11 (saharoza ili šećer), Kal (SO4)2 x 12 H20 (Kalijev aluminijev sulfat ili aluminijeva stipsa) te CuSO4 x 5H20 (Bakrov II sulfat pentahidrat ili modra galica).
Razmišljajući o načinu intervencije na fotografijama i o odnosu prema osobama koje sam svjesno stavila u situaciju koja je možda bila pomalo neugodna (4 portreta osoba od kojih sam dvije prvi put srela), te destruktivnom načinu tretiranja tih fotografija, odlučila sam i samu sebe izložiti tom istom procesu. Napravivši autoportret, fotografiju sam transformirala na isti način te je podvrgnula daljnjoj kristalizaciji. Ovaj moj čin je na neki način gesta koja odražava suosjećanje prema osobama koje sam dovela u takvu situaciju, ali je također interesantna za mene kao fotografa. Fotografija mene same koja se raspada pred mojim očima i poprima neku sasvim drugu dimenziju tjera me na razmišljanje kakav je to osjećaj biti istovremeno i fotograf i „produkt“. Kristalizirane fotografije izložene kao objekt naknadno sam fotografirala te sam uzela određene fragmente koje sam ponovno vratila u početni stadij tj. u formu fotografije i objesila na zid.

Rad je nastao uz dodatnu pomoć i konzultiranje s profesorima s kemijskog odsjeka Prehrambeno matematičkog fakulteta u Zagrebu, prof. dr.sc. Dominikom Cinčićem i prof. dr.sc. Vladimirom Stilinovićem.